Március 17-én, hétfőn 18 órától a Művelődési Ház koncerttermében mutatják be Fekete Réka – Ferencz Csaba Forrásvidéken című kötetét. 

A szerzők a népi kultúra teremtőinek, a hagyományőrzőknek olyan reprezentatív csoportját keresték fel otthonában, idős táncosokat, zenészeket, de a népzenét-néptáncot művelő fiatalokat is, akik tánctáborokban tanítanak, fellépnek fesztiválokon, különböző hagyományőrző rendezvényeken itthon és a nagyvilágban.

A gazdagon illusztrált albumban Szilágyságtól a gyimesi és a moldvai csángókig, Felszegtől Patakországig, Kalotaszeg, Szék, Nyugat-Mezőség, Székely Mezőség (Marosszék), Küküllő mente, Székelyföld hagyományőrző vidékein át – nyugatról kelet felé haladva – harminckét településről közel hatvan beszélgetésben vallanak adatközlők életükről, az egykori mulatságokról, a táncos-muzsikus példaképekről, a háborús évek szörnyűségeiről, a kommunizmus alatti tiltásokról, az 1990 utáni fesztiváljárásról, táborokról, a fiatalok hagyományőrző szándékáról vagy éppen érdektelenségéről.

A Fekete Réka által készített és szerkesztett beszélgetésekből összeálló szövegfüzért Ferencz Csaba terepfotókkal, ötletekkel, a tájegységekről szóló fejezet-bevezető szövegekkel gazdagította.

A szerzőkkel és Deák Gyulával, a kötet ötletgazdájával László Csaba beszélget. Ezt követően, 19 órától a Művelődési Ház előadótermében a Háromszék Táncegyüttes bemutatja a Gábor Áron című táncdrámát, az ismert székely hős születésének 200. évfordulójára emlékezve.